Vinska kuća Minića
Vinska kuća Minića nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju, koja je u poratnim godinama nakratko prekinuta zbog poznatih događaja koji su se tada odigrali. Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom “Velika Župa” uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine.
“Ovo je druga evropska Šampanja!” izjavio je ushićeno francuski konzul Deko 1904. godine, videvši blago zatalasane župske kose pod vinogradima, prilikom svoje posete Župi. Vinogradarstvo u Župi datira još iz davnih dana kada su Župom vladali Kelti, poznati vinogradari i vinopije.
Kasnije, 29. godine p.n.e. pod vođstvom Gaja Oktavijana Avgusta, Župom su zagospodarili Rimljani, koji su tu opstali nekoliko vekova zahvaljujući baš župskom vinu, jer oni nisu opstajali tamo gde vina nije bilo.
Svoje vinograde u Župi imali su kroz čitav srednji vek i naša tri najslavnija manastira: Hilandar, Studenica i Žiča. Slavni srpski knez Lazar imao je svoje vinograde i podrume u Župi. On je 2. marta 1382. godine dao dozvolu monahu Doroteju i njegovom sinu Danilu da grade manastir Drenču, darujući mu velika imanja u Župi. Selo Tržac, metoh manastira Drenče u kome se gaje najbolja župska vina, dobilo je ime po tržnici na kojoj se vekovima trgovalo najboljim vinima sa manastirskog imanja.
Etno naselje
U svojoj ponudi vinska kuća Minića se ne zadržava samo na vinima izuzetnog kvaliteta. Svojim gostima Minići nude i atraktivan smeštaj u etno naselju napravljenom od vinskih bačvi. Sedam isluženih vinskih bačvi je prerađeno u šest dvokrevetnih soba sa kupatilom i jednu malu degustacionu sobu, što predstavlja jedinstvenu turistučku ponudu.
Osim ovoga, kod Minića postoje i dve velike degustacione sale. Manja ima kapacitet od 30-ak komotnih sedećih mesta, dok u veliku može da se bez problema smesti još oko 80 gostiju.