Restorani, trgovci i vinoteke godinama klasificiraju vino po boji: crveno, bijelo i ruže.

Ipak, boja vina je važnija i mnogo složenija od tri jednostavne kategorije na polici supermarketa.

Boja vina postera - Wine Folly

Posmatranje boje vina može biti dragocen trag za određivanje berbe i određivanje kvalitete vina!

Kompletna paleta boja vina pokazuje 36 jedinstvenih stanja boje crvenih, belih i ruze vina koja su organizovana prema nijansi i intenzitetu. Upotrebite ovaj grafikon da se upoznate sa celim spektrom nijansi boja koje možete prepoznati u čaši za vino i da odaberete specifičnu terminologiju koju možemo koristiti za opisivanje boje vina.

Činjenice o boji vina

Evo nekoliko fascinantnih detalja o boji vina.

  • Crvenavina gube boju sa starenjem , pretvarajući više granat u boju i na kraju postaju smeđa.
  • Čak 85% antocijanina (pigment boje u crvenomvinu) gubi se nakon 5 godina starenja (čak i ako se vino i dalje čini prilično crvenim).
  • Belavina potamnjuju kako stare, pretvarajući dublju zlatnu ili žutu boju i na kraju postaju smeđa.
  • Crvenavina koja su neprozirnija uglavnom sadrže više količine tanina (Nebbiolo je izuzetak od ovog pravila).
  • Crvenavina s većim dodacima sulfita imaju smanjeni intenzitet boje.
  • Crvena vina fermentirana na višim temperaturama imaće smanjeni intenzitet boje.
  • Rozevina obojena su ružičasto maceriranjem kože crvenog grožđa u proseku od 4 sata do 4 dana.
  • Oksidacija u vinu postaje smeđa (poput jabuke koja se predugo ostavlja na kuhinjskom pultu).
  • Na nijansu crnogvina delomično utječe i pH vrednost vina. Postoje mnoge varijable koje će uticati na boju (poput ko-pigmentacije, dodavanja sumpora itd.), Ali sledeće je uglavnom tačno:
  1. Vina jake crvene nijanse imaju niži pH (visoke kiselosti ).
  2. Vina jake ljubičaste nijanse kreću se u rasponu od oko 3,4–3,6 pH (u proseku).

Vina sa plavkastim nijansama (magenta) obično su iznad 3,6 pH (niža kiselost).

Barrique Niš – Wine & Fine