
BARABA sa stilom
Priča o svakoj vrhunskoj rakiji počinje od voća vrhunskog kvaliteta. Zato nije slučajno da početak tradicije Podruma Palić seže čak do 1896. godine, kada je na Paliću osnovana voćarsko-vinogradarska škola sa modernim rasadnikom. Danas, Podrum Palić živi svoj novi život sa obnovljenim voćnjacima i savremeno opremljenom destilerijom u kojoj se proizvode pića vrhunskog kvaliteta. Baraba, premijum rakija iz Podruma Palić, pravi se isključivo od odabranih plodova iz sopstvenog voćnjaka ove destilerije.
Za poznavaoce, voće sa Palića ima sasvim poseban značaj. Ono u sebi nosi pečat podnebljа sa mnogo sunca i umerenom klimom, na čijem zemljištu jedinstvenog sastava postoje uslovi za uzgoj voća izvanrednog kvaliteta. Svaki plod u našem voćnjaku ubran je rukama, a za rakije Baraba odabiru se samo najbolji, savršeno zreli plodovi.
Iskustvo u proizvodnji autentične rakije sticale su generacije predaka i prenele je pokolenjima. Podrum Palić danas nastavlja tu tradiciju i sa posvećenošću i znanjem svu energiju, iskustvo i strast ulaže u alhemiju stvaranja najboljeg.
U ovom poslu važna je i strast, jer bez strasti nema vrhunskog pića. A pravljenje rakije za nas je pucketanje u buradima tokom vrenja, zrak sunca u kapi bistre i mirisne rakije, prvi dodir pića na nepcima i uživanje u prvom mirisu, radost zbog posla koji je urađen valjano, na svojoj zemlji, od sopstvenog, brižljivo biranog voća i pomoću znanja i iskustva koji su se tokom dugog vremena pretvorili u ponos.
Ova rakija sveže i jake arome izvanredan je izraz prirodne dunjevače, koja osvaja čula već pri sipanju. Izrazito je postojanih aroma, koje dugo ostaju u nozdrvama i na nepcima. Pravi se od najslađih zlatnih plodova dunje iz našeg voćnjaka, a preporučujemo da je pijuckate blago rashlađenu, kao aperitiv.
Slasni, zreli, probrani plodovi kajsije iz našeg voćnjaka pretvoreni su u zavodljivu, elegantnu, mirišljavu rakiju koja u sebi sabira raskoš i toplinu ranih letnjih dana. Ovo otmeno piće, eterična esencija voća, odlično će pratiti dobar obrok.
I iskusni znalci, oni koji od rakije od loze mnogo očekuju, već na prvi gutljaj umeće da cene našu moćnu, snažnu i pitku lozovaču koja je napravljena od probranih grozdova iz palićkih vinograda. Njene snažne voćne, cvetne i herbalne note odlično će se uklopiti uz znalački priređeno predjelo.
Jedinstveno, sunčano palićko podneblje izvanredno je za gajenje sočnih i aromatičnih kruški viljamovki i one na ovom tlu daju sve od sebe. Od takvih krušaka, koje ovde pokazuje najbolje karakteristike svoje sorte, mi smo napravili rakiju plemenitog karaktera koja će goditi i kao aperitiv i kao dižestiv.
Rakija od šljive veliko je svedočanstvo o veštini destilera da stvori piće koje će nas pratiti u važnim životnim povodima i koje će biti dostojan izdanak vekovne tradicije ovih prostora. A priča o rakiji Baraba Šljiva počinje biranjem najboljih plodova šljive u voćnjacima Podruma Palić, nastavlja se stvaranjem čiste voćne esencije i dovršava čuvanjem u buradima od fine hrastovine gde karakter ovog pića nastavlja svoj razvoj. Ovu rakiju valja poslužiti na sobnoj temperaturi, na kraju dobrog obroka.
Related Posts

Barrique Wine and Fine – Praznični kokteli
p>Konačno smo dočekali najlepši period u godini – jelke su odavno okićene, gde god da izađemo čekaju nas lampioni i praznična dekoracija, a u gradu vlada prava prednovogodišnja atm...
Detaljnije
Cela Aberlour porodica slavi zlatni uspeh
berlour destilerija je već godinama unazad poznata po svojoj strasti za kreiranjem viskija izvanrednog kvaliteta i danas sa ponosom slavi priznanje ostvareno na jednom od najprest...
Detaljnije
Može li čaša vina koristiti vašem zdravlјu?
judi piju vino hilјadama godina, a koristi od toga dobro su dokumentovane. Nova istraživanja i dalјe ukazuju na to da ispijanje Detaljnije

Kako prepoznati dobro vino
koliko niste vrsni poznavalac vina, verovatno ćete se zbuniti prilikom odabira vina za večeru ili poklon. Sigurno ste se oduvek pitali kako razlikovati vrhunsko vino od prosečnih i...
Detaljnije
SAJAM Vina i gastronomije – Niš 2018.
Nišu se na prostoru ispred Letnje pozornice na Tvrđavi, održava "Sajam vina i gastronomije" u organizaciji "Vinarije Brarrique" i agecije "Pozornica", uz podršku Turističke organi...
Detaljnije
Život vinove loze
ivotni (godišnji) ciklus razvića vinove loze se sastoji iz dva perioda, i to period vegetacije i period zimskog mirovanja. U periodu vegetacije loza ima listove, razvija nove last...
Detaljnije