Može li čaša vina koristiti vašem zdravlјu?
Ljudi piju vino hilјadama godina, a koristi od toga dobro su dokumentovane. Nova istraživanja i dalјe ukazuju na to da ispijanje vina umereno – oko čaše dnevno – nudi nekoliko prednosti.
Ovaj članak objašnjava sve što treba da znate o zdravstvenim prednostima ispijanja vina koja je vrsta najzdravija i potencijalnim nuspojavama.
Potencijalne koristi od ispijanja vina
Ispijanje čaše vina ima nekoliko prednosti.
Bogat antioksidantima
Postoje mnogi antioksidanti Hrana bogata i pića, a vino je jedan od njih.
Antioksidanti su jedinjenja koja sprečavaju ćelijsko oštećenje izazvano upalom i oksidativnim stresom. Oksidativni stres je stanje uzrokovano neravnotežom između antioksidanata i nestabilnih molekula zvanih slobodni radikali, što može oštetiti vaše ćelije.
Grožđe ima visok nivo polifenola, koji su antioksidanti za koje se pokazalo da smanjuju oksidativni stres i upale.
S obzirom na to da je grožđe crvenog vina bogatije antioksidantima od belih sorti grožđa, ispijanje crnog vina može povećati nivo antioksidansa u krvi u većoj meri od ispijanja belog.
U stvari, jedno dvonedelјno istraživanje na 40 odraslih otkrilo je da konzumiranje 400ml crnog vina dnevno povećava antioksidativni status.
Viši antioksidativni status povezan je sa smanjenim rizikom od bolesti. Na primer, ispijanje crnog vina povezano je sa smanjenim rizikom od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, koji su povezani sa oksidativnim stresom.
Može pomoći u suzbijanju upale
Vino sadrži jedinjenja koja imaju antiinflamatorna svojstva.
Hronična upala je štetna i može povećati rizik od stanja kao što su bolesti srca, autoimuni poremećaji i određeni karcinomi. Stoga je najbolјe sprečiti ovu vrstu upale što je više moguće.
Hronična upala se može smanjiti ishranom , smanjenjem stresa i vežbanjem.
Mnoge namirnice imaju moć smanjenja upale, a smatra se da je vino jedno od njih.
Studije sugerišu da jedinjenje nazvano resveratrol u vinu ima protivupalna svojstva i može imati koristi za zdravlјe.
Može imati koristi za zdravlјe srca
Studije pokazuju da osobe koje konzumiraju umerene količine vina imaju smanjenu stopu srčanih bolesti.
Istraživači veruju da visoka koncentracija polifenolskih antioksidansa u crnom vinu može smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, visokog holesterola i metaboličkih bolesti.
Neka istraživanja sugerišu da ispijanje crnog vina može smanjiti krvni pritisak kod lјudi sa visokim krvnim pritiskom, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Ipak, druge studije sugerišu da dnevna čaša crnog vina ne smanjuje krvni pritisak kod lјudi sa normalnim krvnim pritiskom ili onih koji već imaju srčana obolјenja.
Štaviše, vino može da komunicira sa lekovima koji snižavaju krvni pritisak.
Pored toga, prekomerna konzumacija alkohola može imati negativne efekte na zdravlјe srca, uklјučujući povećani krvni pritisak i veći rizik od razvoja srčanih bolesti.
Druge pogodnosti
Umereno ispijanje vina može imati i druge koristi:
- Može biti od koristi mentalnom zdravlјu. Povremena čaša vina može smanjiti rizik od depresije. Međutim, prekomerno piće može imati suprotan efekat, što dovodi do većeg rizika od ovog stanja.
- Može da promoviše dugovečnost. Studije su otkrile da ispijanje umerenih količina vina kao deo zdrave ishrane može povećati dugovečnost zahvalјujući visokom sadržaju antioksidanata u vinu.
- Može promovisati zdrave crevne bakterije. Nedavne studije čak sugeriraju da crno vino može da pospeši rast korisnih crevnih bakterija , što može pobolјšati markere metaboličkog sindroma kod lјudi sa gojaznošću.
Koja vrsta vina ima najviše koristi?
Mnogi se pitaju o razlikama između crnog i belog vina .
Nažalost, potrebno je više istraživanja o belom vinu, jer se većina studija koje analiziraju blagodati pijenja vina usredsredila na korisna svojstva crnog vina.
Crveno vino je široko priznato po visokoj koncentraciji resveratrola , moćnog antioksidanta koji se nalazi u kožicama grožđa.
Zapravo, crveno vino ima do 10 puta više resveratrola od belog vina.
Potencijalne nedostatke
Prekomerni unos alkohola može biti štetan. Pijanstvo i konzumiranje velike količine alkohola povezano je sa negativnim zdravstvenim ishodima.
Zapravo, u Sjedinjenim Državama godišnje umre u proseku 87 798 lјudi zbog prekomerne konzumacije alkohola. Ovo predstavlјa 1 od 10 smrtnih slučajeva za odrasle između 20 i 64 godine.
Teška konzumacija alkohola predstavlјa nekoliko zdravstvenih rizika, uklјučujući povećani rizik od određenih karcinoma, dijabetesa, bolesti srca, bolesti jetre i pankreasa, kao i nenamernih povreda.
Nedavna analiza studija pokazala je da je optimalni dnevni unos vina 1 čaša (150 ml) za žene i 2 čaše (300 ml) za muškarce. Ispijanje ove umerene količine vina povezano je sa zdravstvenim prednostima, dok ispijanje više od toga može uticati na vaše zdravlјe.
Imajte na umu da, iako umerena konzumacija vina može doneti nekoliko zdravstvenih koristi, važno je uzeti u obzir vaš ukupan kvalitet ishrane. Nezdrava ishrana može nadmašiti blagodati pijenja dnevne čaše vina.
Pored toga, određene osobe treba da se uzdrže od alkohola, uklјučujući maloletnice, trudnice i osobe na određenim lekovima.
Da li treba da pijete vino za svoje zdravlјe?
Studije su otkrile da je konzumacija umerenih količina vina zajedno sa uravnoteženom ishranom bogatom voćem i povrćem korisna za vaše zdravlјe.
Istraživanje je pokazalo da je optimalna dnevna količina 1 čaša (150 ml) za žene i 2 čaše (300 ml) za muškarce. Ovaj režim je deo mediteranske dijete i povezan je sa korisnim zdravstvenim ishodima i prevencijom bolesti.
Iako istraživanja sugerišu da ispijanje čaše vina ima nekoliko potencijalnih zdravstvenih blagodati, one se takođe mogu dobiti zdravom ishranom.
Drugim rečima, ako ranije niste pili vino, ne treba početi samo zbog zdravstvenih koristi.
Na primer, zdrava ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, vlaknima, mahunarkama, ribom i orašastim plodovima već pruža velike količine antioksidanata i pomaže u sprečavanju bolesti srca.
Izvor: vivino.rs