Kako prepoznati dobro vino
Ukoliko niste vrsni poznavalac vina, verovatno ćete se zbuniti prilikom odabira vina za večeru ili poklon. Sigurno ste se oduvek pitali kako razlikovati vrhunsko vino od prosečnih i nešto lošijih vina. Na ukus vina utiče dosta toga – od zemlje na kojoj je uzgajano grožđe, broja sunčanih dana, fermentacije grožđa, načina čuvanja i sl. Kako ne se ne biste izgubili u količini različitih, često kontradiktornih informacija, najbolje je da pravite selekciju korak po korak. Prvi izbor je u potpunosti na vama, a odnosi se na dve osnovne sorte vina – crvenu i belu.
Bela vina se mogu praviti i od belog i od crnog grožđa
Glavna razlika između crvenog i belog vina je u procesu pravljenja. Kod crvenog vina se pored voćnog soka, prerađuju i pokožice, peteljke i semenke koje daju crveni pigment vinu. Uglavnom se crveno vina smatraju „težim“, dok su bela vina po pravilu „lakša“, odnosno slađa.
Šta je „dužina vina“?
Tanin je ključni sastojak vina, a nalazi se u pokožici grožđa, semenkama i peteljkama grožđa. Mladom vinu daje gorak ukus, dok starijim vinima daje određenu notu suptilnosti. Najvažnija stavka je „dužina“ vina, odnosno osećaj koji ostaje u ustima nakon što progutate vino. Najbolje je da probate više vrsta vina, kako biste mogli da primetite razliku i izaberete vino po svom ukusu.
Kako kiselost utiče na ukus?
Kiselina vina u najvećoj meri utiče na njegov ukus. Kada se kiselost nalazi u pravoj meri u vinu, ona ističe sve ostale arome i čini ih boljim. Previše kiselosti čini vina oporim, dok premalo kiseline čini vino blagim. Ukus vina koji osećate je posledica njegove kiselosti.
Bela vina tamne s godinama
Boja vina vam može mnogo reći o njegovom kvalitetu. Uporedite boju vina u odnosu na belu pozadinu. Kod crvenih vina, tamno crvena, skoro ljubičasta boja govori da je reč o mladom vinu. Što je boja bleđa, vino je starije. Obrnuto je kod belih vina – njihova boja tamni s godinama.
Zašto se vino mućka u čaši pre ispijanja?
Verovatno ste primetili iskusne somelijere kako mućkaju vino u čaši i procenjuju njegov kvalitet na osvnu tragova koje ostavlja. Pogrešno se smatra da kvalitetnija vina ostavljaju tragove koji se duže zadržavaju na čaši. Na osnovu traga se jedino može proceniti da vina koja ostavljaju veći trag imaju više alkohola u sebi. Međutim, mućkanjem vina njegovi mirisi (the bouqet) dolaze do izražaja, a oni dosta govore o njegovom kvalitetu. Vina koja su ranijeg datuma mirušu na voće, dok starija vina imaju složeniju aromu (miris hrastovine, zemlje, začine i sl.)
Pravilo 20/20
Kako biste uživali u punom ukusu vina, bitno je da ih čuvate na pravoj temperaturi. Po pravilu, vino treba čuvati na tamnijim i hladnijim mestima. Ukoliko očekujete goste i želite da brzo postignete optimalnu temperaturu vina, savet je da belo vino izvadite iz frižidera 20 minuta pre serviranja, a da crveno vino ostavite u frižideru dvadeset miniuta pre serviranja.
Preuzeto sa: ukusnoibrzo.rs