018 255 984 | 063 411 812

018 255 984 | 063 411 812

  • Links
    • Prijavi se / Registruj se

Barrique Wine and Fine

Barrique Wine and Fine

0

0

  • Početna
  • Vina
    • Zemlja porekla
      • Srbija
      • Francuska
      • Makedonija
      • Italija
      • Portugal
      • Crna Gora
      • Australija
      • Slovenija
      • Hrvatska
      • BIH
      • Novi Zeland
      • Grčka
      • Španija
      • Chile
    • Regija
      • Negotinska krajina
      • Nišavsko-Južnomoravska
      • Šumadijska
      • Župska
      • Vranjska
      • Tri Morave
      • Subotička
      • Fruškogorska
      • Centralna Srbija
      • SVE REGIJE
    • Vinarija
      • Kovačević
      • Aleksandrović
      • Zvonko Bogdan
      • Budimir
      • Plantaže 13. jul
      • Aleksić
      • Jović
      • Vinum
      • Tikveš
      • SVE VINARIJE
    • Vrsta vina
      • Belo vino
      • Crveno vino
      • Penušavo vino
      • Porto
      • Rose vino
      • Voćno vino
  • Rakije
    • Vrsta voća
      • Breskva
      • Dunja
      • Jabuka
      • Kajsija
      • Kleka
      • Loza
      • Malina
      • Mastika
      • Medovina
      • Šljiva
      • Travarica
      • Viljamovka
    • Destilerije
      • Stara Sokolova
      • AS Group
      • Čolić
      • Rajal Distillery
      • Veljko i Sinovi
      • Plantaže 13. jul
      • Takovo
      • SVE DESTILERIJE
  • Spiriti
    • Gin
    • Konjak
    • Likeri
    • Rum
    • Tekila
    • Vermut
    • Vinjak
    • Viski
      • Blended whiskey
      • Bourbon whiskey
      • Single malt whisky
    • Vodka
  • Pokloni
    • Dekorativne korpe
    • Dekorativna pakovanja
    • Kible
    • Ostalo
  • Novosti
  • Klub
  • O nama
  • Kontakt
Search
Generic filters
Search

Prikaži još...

Generic filters
PočetnaNovostiŽivot vinove loze

Život vinove loze

in Novosti

Životni (godišnji) ciklus razvića vinove loze se sastoji iz dva perioda, i to period vegetacije i period zimskog mirovanja. U periodu vegetacije loza ima listove, razvija nove lastare, cvasti i grozdove, obrazuje okca i pupoljke, donosi rod, dok u periodu zimskog mirovanja na čokotima nema lišća i drugih zelenih organa, ali se obavljaju fiziološke funkcije: disanje, transpiracija, transformacija, promet organskih materija i dr.

Period vegetacije vinove loze

Period počinje kretanjem sokova u proleće, a završava se u jesen sa opadanjem lišća. U toku perioda se mogu izdvojiti određene fenofaze razdvoja:

  1. kretanje sokova (suzenje),
  2. porast lastara,
  3. cvetanje,
  4. razvoj zelenih bobica,
  5. Sazrevanje bobica,
  6. sazrevanje lastara i opadanje lišća.

Svaka ova fenofaza se odlikuje određenim morfološkim promenama organa i fizioloških procesa. Kod svake faze se može izdvojiti početak, intenzivna pojava i kraj njenog odvijanja.

suzenje

Početak kretanja sokova (suzenje) se registruje kada na preseku zrelog lastara ističe sok. Kad se zmljište zagreje na 6-8oC koren obnavlja svoju aktivnost, raste i grana se i vodu i mineralne materije šalje u nadzemni deo čokota. Pošto u to vreme nema zelenih lastara, listova i cvasti, sokovi ističu iz presečenih lastara u vidu kapi suza, pa se ova pojava još naziva i plakanje loze. Sok koji se izdvaja iz čokota je slabo kisele reakcije, bistar, sadrzi oko 2% suve materije. Kada novi lastari i listovi počnu da usvajaju vodu suzenje prestaje.

cvetanje

Fenofaza porasta lastara i cvasti se odvija od kretanja okaca do početka cvetanja. Počinje bubrenjem okaca i prorastanjem novih lastara iz pupoljaka zimskih okaca, kao i iz spavajućih pupoljaka na starijem delu stabla. Da bi se obvilo otvaranje okaca i lastarenje potrebno je da nekoliko dana uzastopno deluje temperatura od 10oC. Ukoliko u ovoj fazi dođe do zahlađenja, razvoja bolesti i štetočina, cvasti se mogu transformisati u rašljike čime se smanjuje prinos grožđa.

porast_lastara

Početak cvetanja se registruje kada se otvore cvetni pupoljci tj.opadanjem cvetnih kapica na 3-5% cvetova. Kod nas se ova fenofaza odvija krajem maja i u prvoj polovini juna. Cvetanje se ne odvija kod svih vrsti i sorti istovremeno. Sorte V.Vinifera po vremenu cvetanja su svrstane u tri grupe:

  1. Sorte sa ranim početkom cvetanja: Smederevka, Game crni, Burgundac crni, kraljica vinograda, Čapski biser…
  2. Sorte sa srednjim početkom cvetanja: Rizling rajnski, Rizling italijanski, Semijon, Sovinjon, Muskat hamburg…
  3. Sorte sa poznim početkom cvetanja: Muskat italija, Kardinal, Afuz-ali, Drenkova, Ružica…

Cvetanje se odvija sledećim tokom: prvih nekoliko dana cvetanja zbaci se do 20% cvetnih kapica, zatim u narednih 2-3 dana zbaci se do 60% cvetnih kapica, a preostali deo cvetnih kapica se zbaci u narednih 5-6dana.

Fenofaza razvoja zelenih bobica traje od zametanja bobica do početka sazrevanja, pojave šarka. Kod nas se ova fenofaza odvija početkom maja pa do polovine juna mesca. U ovoj fazi se usporava porast lastara, a lišće dostiže svoj pun razvoj. Za početak šarka se uzima datum kada se na prvim bobicama uoče prve promene, kod sorti sa plavom i crnom bojom pokožice dođe do pojave te boje, dok bele sorte dobijaju bledo zelenu ili bledo žutu boju.

Sledeća fenofaza počinje od šarka grožđa i traje do potpunog sazrevanja grožđa. Ovde se sa promenom boje menja i anatomska građa i hemijski sastav bobica. Razlikuju se sledeći stepeni zrelosti grožđa:

  1. Fiziološka zrelost – Označava stanje kada semenka dobije karakterističnu mrku boju i sposobna je da reprodukuje novu biljku
  2. Tehnološka zrelost – je namenska, tada je grožđe najpogodnije za određene vidove prerade
  3. Puna zrelost – Označava stanje zrelosti kada u bobici prestaje priliv novih količina šećera i organskih materija

Ukoliko se grožđe ne obere dolazi do gubljenja vode iz bobica, povećava se koncentracija šećera, a kiselina se i dalje smanjuje. Ovo stanje grožđa se naziva prezrelost – suvarak.

Poslednja faza u u godišnjem ciklusu je sazrevanje lastara i opadanje lišća. Odvija se od pune zrelosti do opadanja lišća. Karakteriše se sazrevanjem lastara, nagomilavanjem rezervnih hranljivih materija u lastarima i pripremom čokota za prezimljavanje.

Period zimskog mirovanja

zimsko_mirovanje

Ovaj period traje od opadanja lišća u jesen do kretanja sokova u proleće naredne godine. Nastaje kao posledica niskih temperatura tokom jeseni i zime. U periodu mirovanja vinove loze razlikuju se fiziološko ili organsko mirovanje pojedinih organa i tkiva vinove loze i ekološko, prinudno mirovanje čokota u celini. Smatra se da je organsko mirovanje uslovljeno unutrašnjim faktorima u biljci i da je genetski stečeno, dok je prinudno mirovanje uslovljeno nepovoljnim niskim temperaturama koje vladaju u tom delu godine. Ova faza traje od 150-170 dana u našim uslovima.

 

Preuzeto sa: zeneivino.com

Podeli ovu novost:
SledećaSAJAM Vina i gastronomije – Niš 2018.

Related Posts

Baraba sa stilom - Barrique Wine and Fine
20 januara, 2021

BARABA sa stilom

riča o svakoj vrhunskoj rakiji počinje od voća vrhunskog kvaliteta. Zato nije slučajno da početak tradicije Podruma Palić seže čak do 1896. godine, kada je na Paliću osnov...

Detaljnije
27 decembra, 2020

Barrique Wine and Fine – Praznični kokteli

p>Konačno smo dočekali najlepši period u godini – jelke su odavno okićene, gde god da izađemo čekaju nas lampioni i praznična dekoracija, a u gradu vlada prava prednovogodišnja atm...

Detaljnije
18 decembra, 2020

Cela Aberlour porodica slavi zlatni uspeh

berlour destilerija je već godinama unazad poznata po svojoj strasti za kreiranjem viskija izvanrednog kvaliteta i danas sa ponosom slavi priznanje ostvareno na jednom od najprest...

Detaljnije
20 septembra, 2020

Može li čaša vina koristiti vašem zdravlјu?

judi piju vino hilјadama godina, a koristi od toga dobro su dokumentovane. Nova istraživanja i dalјe ukazuju na to da ispijanje Detaljnije

21 februara, 2020

Kako prepoznati dobro vino

koliko niste vrsni poznavalac vina, verovatno ćete se zbuniti prilikom odabira vina za večeru ili poklon. Sigurno ste se oduvek pitali kako razlikovati vrhunsko vino od prosečnih i...

Detaljnije
20 februara, 2020

SAJAM Vina i gastronomije – Niš 2018.

Nišu se na prostoru ispred Letnje pozornice na Tvrđavi, održava "Sajam vina i gastronomije" u organizaciji "Vinarije Brarrique" i agecije "Pozornica", uz podršku Turističke organi...

Detaljnije

Kategorije

  • Novosti7

Popularno

  • 20 februara, 2020

    Život vinove loze

  • 20 februara, 2020

    SAJAM Vina i gastronomije – Niš 2018.

  • 21 februara, 2020

    Kako prepoznati dobro vino

  • 20 septembra, 2020

    Može li čaša vina koristiti vašem zdravlјu?

  • 18 decembra, 2020

    Cela Aberlour porodica slavi zlatni uspeh

  • 27 decembra, 2020

    Barrique Wine and Fine – Praznični kokteli

O nama

Dobrodošli u Barrique Wine & Fine Niš. Od 2005. godine sa ponosom nudimo najbolja svetska vina, odličnu uslugu i konkurentne cene. Na ovoj stranici nudimo hiljade vina sa ažuriranim zalihama koje se menjaju u realnom vremenu. Pored toga, imamo i maloprodajno mesto u Nišu.

Dobrodošli u Barrique Wine & Fine Niš. Od 2005. godine sa ponosom nudimo najbolja svetska vina, odličnu uslugu i konkurentne cene. Na ovoj stranici nudimo hiljade vina sa ažuriranim zalihama koje se menjaju u realnom vremenu. Pored toga, imamo i maloprodajno mesto u Nišu.

Imate pitanje? Pozovite nas

018 255 984

Plaćanje karticama moguće je u radnji.

Plaćanje karticama moguće je u radnji

 

Informacije

  • Uslovi korišćenja
  • Politika privatnosti
  • Često postavljena pitanja
  • Informacije o dostavi
  • Reklamacije

Korisnički servis

  • Povraćaj sredstava
  • Pravo na odustajanje
  • Pravo na zamenu
  • Reklamacije
  • Uslovi isporuke

Moj nalog

  • Moja korpa

Nastojimo da budemo što precizniji u opisu proizvoda, prikazu slika i samih cena, ali ne možemo garantovati da su sve informacije kompletne i bez grešaka. Svi artikli prikazani na sajtu su deo naše ponude i ne podrazumeva da su dostupni u svakom trenutku. Raspoloživost robe možete proveriti pozivom na brojeve telefona 018/255-984 i 063/411-812.

Copyright © 2021 Barrique Wine & Fine. All Rights Reserved.

Design & Developed by Webolution.

Društvene mreže